Tips voor vachtverzorging

Kortharige vacht

(Rechte vacht die over het gehele lijf, de benen en het hoofd even kort is)

Trimtechniek:

Wassen, Borstelen, Verhaar behandeling. De kortharige vacht is een korte dubbele vacht. Doorgaans heeft een hond 2x per jaar een verhaarperiode (voorjaar en najaar). De ondervacht en een deel van de dekvacht laat los. Het kan soms langdurig aanhouden. De gladharige vacht heeft geen intensieve verzorging nodig, maar het zijn wel vachten die zo goed als het gehele jaar door verharen. Er lijkt nooit een eind aan te komen. De trimsalon kan dan een uitkomst bieden, ik behandel deze vachten door ze te wassen met professionele shampoo en conditioner, en laat de haren 20-30 minuten inweken. Daarna worden de losgeweekte haren uitgespoeld in bad en met een professionele blazer uitgeblazen.

Voorbeelden: Labrador Retriever,  Rottweiler

Combinatie vachten

(Combinatie van lange zijdeachtige zachte vacht en op sommige delen van het lichaam een korte vacht met een korte gladde vacht)

Trimtechniek:

Wassen/droog blazen, vaak gedeeltelijk handmatig plukken uitdunnen met de schaar. Eerst wordt de hond wordt lekker gewassen met professionele shampoo en conditioner. Dan wordt de hond droog geblazen waardoor er veel haar uit de vacht komt. Eenmaal droog geblazen kan de hond volgens de rasstandaard worden nagewerkt, dat gebeurt door het effileren van de vacht (uitdunnen en/of inkorten van de vacht).

Voorbeelden: Golden Retriever, Epaganeul Breton, Kooikerhondje

Dubbele vachten en Zware vachten

(Combinatie van rechte en korte vacht tot middelmatige lengte met een dikke overvloedige zachte ondervacht)

Trimtechniek:

Wassen met professionele shampoo en conditioner, droog blazen, onklitten, ontwollen). Deze vachten vragen veel verzorging. Het is een dubbele vacht, een wollige ondervacht en een ruige, weelderige bovenvacht. Als deze honden gaan verharen, verharen zo ook echt goed. Er komen dan (vooral bij de grote honden) handen vol onderwol uit de vacht, ze hebben dat 1 a 2x maal per jaar (teven vaak 2x per jaar, reuen vaak 1x per jaar). Let op: Castratenvachten hebben dit nog overvloediger).  Dit zijn ook vachten die goed bijgehouden moeten worden met borstelen en kammen. Anders krijgt de vacht van de hond veel klitten of de vacht kan gaan vervilten.

Voorbeelden: Siberische Husky, Duitse Herder

Langharige Vachten

(Lange vacht over het gehele lichaam)

Trimtechniek:

Wassen met professionele shampoo en conditioner, droog blazen en bij veel van deze hondenrassen scheren, knippen en effileren (inkorten van de vacht). Deze vachten verharen niet op dezelfde manier als kortharige rassen. Toch verliezen ze wel haar en als dat niet wordt verwijderd (tenminste een paar keer per jaar) gaat de vacht klitten en vervilten. Castraten hebben vaak een overvloedige vacht. Deze vachten zijn wel goed bij te houden, maar vragen wel om intensieve verzorging door dagelijks of minstens 4x per week te borstelen en te kammen om klitten te voorkomen. Als de vacht gaat vervilten is er maar één oplossing en dat is kortscheren van de vacht, zodat de huid weer adem kan halen! (Dit wil je ten alle tijden voorkomen!)

Voorbeelden: Malteser, Yorkshire  Terriër, Briard , Bobtail

Krullend of Golvend haar

(Vachten met krullen of golvend haar met continu groeiende ondervacht)

Trimtechniek:

Wassen met een professionele shampoo en conditioner, droog blazen, uitkammen, scheren en/of knippen. Deze vachten bestaan uit krullen of golvend haar, met een continu doorgroeiende ondervacht, waardoor dit vachten zijn die om een intensieve verzorging vragen. Ze moeten dan ook bijna dagelijks geborsteld worden om klitten en vervilting van de vacht te voorkomen. Deze vachttypes staan vaak om de 6 tot 8 weken op de trimtafel. Bij het wassen van deze vachten gebruiken wij een professionele shampoo en conditioner om de vacht zacht en goed doorkambaar te houden en ze te kunnen ontkrullen voordat ze geknipt gaan worden. Bij veel van onderstaande rassen wordt het model met de hand geknipt in het model van de rasstandaard of naar uw eigen wensen.

Voorbeelden: Labradoodle, Poedel, Bouvier

Plukvachten

(Stugge bovenvacht met een zachte dichte ondervacht)

Trimtechniek:

Plukken of Strippen van de vacht. Dit is een zeer arbeidsintensieve trimtechniek. Bouviers, Schnauzers en de meeste Terriër rassen en alle overige ruwharige rassen worden geplukt. Dat betekent dat de bovenste dode haarlaag wordt geplukt met de hand of met een trimmes, zodat de nieuwe vacht weer ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. De ondervacht blijft dus staan. Als je dit niet zou doen heeft je een groot risico dat de hond jeukklachten zal krijgen. Hij/zij zal gaan bijten en krabben aan de vacht, waarvoor je vaak bij de dierenarts terecht komt. De meeste plukvachten zijn 2x per jaar plukrijp. Dat betekent dat de haren los gaan zitten van kruin tot kruis. De bovenste laag haar wordt eraf gehaald door middel van plukken. Dit doet absoluut geen pijn, honden vinden het vaak ontzettend fijn als ze ontdaan worden van de hinderlijke, jeukende vacht.

Voorbeelden: Border Terriër, Ruw Harige Teckel, Cairn Terriër

Scroll naar boven